Следвайте Гласове в Обединението на жените социалстки в БСП излезе с

...
Следвайте Гласове в Обединението на жените социалстки в БСП излезе с
Коментари Харесай

Жените социалистки в БСП излизат на протест срещу домашното насилие

Следвайте " Гласове " в 
Обединението на дамите социалстки в Българска социалистическа партия излезе с позиция против домашното принуждение. Те декларират поддръжката си за протестната акция планувана за през днешния ден от 18.30 часа пред Сдебната палата в София.

Цялата позиция:
ПОЗИЦИЯ
на

Обединението на дамите социалистки в Българска социалистическа партия
във връзка Международния ден за елиминиране на насилието против дами
 
Животът е право, а не привилегия!
Обединението на дамите социалистки в Българска социалистическа партия от години организира поредна акция в отбрана на дамите на България от домашно принуждение. През последните месеци представители на ОЖС взеха присъединяване в редица мероприятия в страната, където отстояваха безапелационната позиция, че страната и политическите сили не демонстрират нужната воля да решат този най-остър публичен проблем.
По данни на Организация на обединените нации през 2021 година на всеки час повече от пет дами и девойки са убити от член на фамилията им. Според отчета на организацията 45 000 дами и девойки са в международен мащаб са убити предходната година от техния брачен партньор, сътрудник или различен родственик.
За България продължава да липсва публична статистика. Според данни, събрани от новосъздадена организация в Министерство на вътрешните работи, жертвите на домашно принуждение у нас през първите пет месеца на тази година са четири пъти повече, в сравнение с полицията е записала за цялата 2021 година Жертвите на домашно принуждение от началото на годината до май са 1738. Сред тях дамите са 1194, а децата – 409. Повече от една жена губи живота си всеки месец в България в резултат на полово основано принуждение. Само от началото на ноември четири дами са убити от ръката на своя сътрудник, брачен партньор или родственик.
Насилието, учредено на пола, е измежду най-сериозните публични проблеми, а аргументите за него са доста. Жените са изложени в по-голяма степен на ниски приходи, енергийна беднотия и липса на достъп до съществени богатства като опазване на здравето, обучение и жилище. Всичко това постоянно ги слага в икономическа взаимозависимост от сътрудниците им. Ето за какво Обединението на дамите социалистки в Българска социалистическа партия настояваме политическите сили да подхващат незабавни ограничения. И по-конкретно:
1. Парламентарната група на Българска социалистическа партия за България да внесе в Народното събрание законодателни ремонти, тъй че да се подсигурява построяването на задоволително спешни центрове, които да оферират протекция на дами, жертви на принуждение. Но единствено това няма да е задоволително.
2. Необходимо е и незабавното приемане на Законопроекта на Министерски съвет от юли т.г. за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашно принуждение. Мотивите за него са да бъдат отстранени недостатъци и пропуски в настоящата нормативна база. Предвижда се основаването на Национална комисия за предварителна защита и отбрана от домашното насилие; подсигурява се задължението на страната да организира поредна политика в региона на домашното принуждение посредством съгласуване, използване и оценка на политиките и ограниченията за попречване. Разширява се и кръгът на лицата, които ще могат да потърсят отбрана, улеснява се достъпът до правораздаване и се ускоряват гаранциите в случаи на корист със Закона. Предвижда се и основаването на обединен указател за всички заповеди за отбрана, тъй че съдът да има поради дали обвиненият има издавани и други такива заповеди и да дефинира по-тежки ограничения.
От Обединението на дамите социалистки в Българска социалистическа партия имаме вяра и работим за това всеки да има право на почтени условия на труд, заслужено възнаграждение и отбрана от похищения! Без ограничавания, учредени на пол, полова ориентировка или различен симптом! Животът е право, а не привилегия!
Обединението на дамите социалистки показва съпричастност и се причислява към акцията " Нито една повече! Жени, Живот, Свобода! ". Призоваваме всички членове на Българска социалистическа партия да се включат в протестните дейности на 25 ноември от 18,30 ч. в разнообразни точки на страната!
За София - събирателен пункт - 18 ч. пред църквата " Света Неделя ", с цел да се включим в митинга от 18,30 ч. пред Съдебната палата.
 
 
 
25 Ное 20226125 Ное 20226925 Ное 202271225 Ное 202245925 Ное 20228525 Ное 2022246КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани24 Ное 202219819 Ное 202275418 Ное 2022225624 Sep 20222951
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР